- Со надеж дека ќе имаме уште едно успешно издание на карневалските свечености и со уверување дека Струмица повторно ќе ги отвори своите порти за добредојде на гостите од Македонија, Балканот, Европа и светот, со задоволство сакам да го предадам клучот на градот на струмичките карневалџии, кои во наредните осум дена ќе ја водат Струмица во насоката која сите ја посакуваме. Тие тоа го заслужуваат. Тоа го заслужува Струмичкиот карневал, рече градоначалникот Јаневски при обраќањето на свеченоста.

Претседателот на Организациониот одбор на Струмичкиот карневал, Александар Цицимов, заблагодарувајќи се за гестот на локалната власт, на градоначалникот Јаневски му ја стави карневалската шапка на главата, со што, како што рече отсега и тој е дел од карневалџиите.

Покрај предавањето на клучот, кој градоначалникот на Струмица го донесе придружуван од мажоретки и од своите соработници, со звуците на химната на Струмичкиот Карневал беа кренати знамињата на Карневалот, градот Струмица, Република Македонија, ЕУ и Федерацијата на европските карневалски градови.

Вечерва со почеток во 18 часот со Детскиот маскенбал почнуваат маснифетациите на Струмичкиот карневал.

Во наредните осум дена најголемо внимание ќе привлече интернационалната карневалска вечер, која се одржува в сабота и на неа се очекува да учествуваат 41 групи со околу две илјади учесници. 

Датум на објава: среда, 14 февруари 2018 во 12:36
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар