8 часот наутро во сибирскиот град Краснојарск. Во детската градинка невообичаен почеток на наставата. Опрема од долна облека, трчање по снег поливање со вода на – 30 степени. Овој ритуал е превентива како децата да не се разболат од грип. Спартанскиот начин на јакнење на имунитет треба да го прифатат и потпишат родителите.

Иако зачудувачки во однос на континенталните потопли зими, каде децата не можат да одат од преоблечност. Сибирските педијатри со совет многу облека, многу настинки и низок имунитет.

Сибирските зими се сурови. Таму температурите достигнуваат и до -6о степени под нулата, каде навистина од дете човек треба да се челичи од дете за да биде издржлив. 


Датум на објава: сабота, 10 февруари 2018 во 18:01
Мирјана Мирчевска Јовановиќ
Обновено во: 18:07

коментари

остави коментар