Општината веќе започна со подготовки за изготвување на нова сообраќајна студија со која што ќе се предвидат повеќе еднонасочни улици во центарот на градот, каде што сообраќајот секојдневно е многу густ, што пак предизвикува постојани застои.

И пешаците и возачите се согласуваат дека има потреба од измени на постоечките сообраќајни решенија.

Досегашниот сообраќаен режим и големиот број возила се причина повеќе за загадувањето на воздухот кое што во центарот на градот речиси редовно во зимскит период бележи концетрации на загаденост високо над дозволените граници.

,,Сообраќајната студија која што планираме да ја изготвиме всушност треба да ни даде насоки за тоа како треба да биде регулиран сообраќајниот режим во нашата општина. Очигледно е дека со сообраќајниот режим имаме проблеми од повеќе аспекти и затоа треба да биде разгледан и на некој начин да биде саниран за да се стопираат сите оние последици кои што се неподобни за нас како граѓани. Основната причина за потребата од нова сообраќајна студија е загадувањето, но ова е поврзано и со други работи. Имено, застојот во сообраќајот дефинитивно е пречка во нашето живеење затоа што не ни овозможува да функционираме, да стигнеме навреме онаму каде што сакаме, создава дополнителна нервоза и тензија која што дефинитивно треба да се санира. Сообраќајниот метеж кој што постои всушност може да се регулира само со добра студија која што ќе овозможи добра циркулација на возилата низ нашите улици.,,-вели градоначалничката на Битола Наташа Петровска.

На потребата од нова сообраќајна студија укажува и податокот дека во Битола се проценува дека има повеќе од 30.000 регистрирани возила, што е премногу за постоечката улична инфраструктура. 


Датум на објава: недела, 14 јануари 2018 во 14:48
Анета Шијакова
Обновено во: 15:13

коментари

остави коментар