Службите од вторникот се на терен, ги чешлаат сите и се врши засилена контрола , какви  средства се користат за загревање, но и производство во нивните капацитети.

Иницијативата произлезе од првичните и неофицијални резултати од новопоставената мерна станица за аеоро загадување во градот која покажа дека во воздухот се измрени рекордни 770 мг на м3.Анализите се направени и од страна на општински органи.

Од општината информираат  дека никој нема да биде поштеден,но и дека контролите нема да застанатл,инспекторите и понатаму ќе се на терен.Ќе се врши инспекциски надзор не само на правните субјекти туку и на домакинствата.

Од 4ти јануари во кругорт на општа болница во Струмица беше поставена мерната станица за загадување на воздухот која неколку дена беше  во пробна работа.Од министерството за животна средина велат дека , параметрите добиени во треба да не се земаат во предвид. По завршувањето на сите активности како што се баждарење и калибрирање на инструментите во самата мерна станица, ќе можеме со сигурност да ги следиме отчитувањата и да сме сигурни дека загадувањето на воздухот на територијата на општина Струмица е на повисоко ниво од дозволеното информираат од министерството

Датум на објава: сабота, 13 јануари 2018 во 18:43
Стојне Митева

коментари

остави коментар