Зошто нивниот систем на образование е најквалитетен прочитајте во продолжение на текстот.

1. Не натпревар, туку соработка

Финска на време сфати дека натпреварите меѓу училиштата и децата, влијаат лошо врз учениците. Соработката го чини спротивното и наместо анимозитет, настануваат пријателства. Тоа е една од причините зошто во Финска не постојат приватни училишта. Секоја академска институција во земјата се финансира од јавниот фонд, а учителите се тренираат поединечно, а што е најважно родителите веруваат во државната институција.

2. Учителството е една од најценетите работи

Во Финска вработените во просветата не се малку платени како во САД. Всушност, нивната работа многу повеќе се почитува со оглед на тоа дека Финците сметаат дека квалитетното детство е најважниот темел за понатамошниот живот. За да станат учители или наставници, кандидатите мораат да имаат завршено мастер студии и да положат одредени државни, и што е најважно, персонализирани тестови.

3. Финска ги слуша истражувањата

Во САД, резултатите од студиите кои покажуваат што најмногу им оди во корист на учениците, а што не – најчесто завршуваат во нечија фиока. Во Финската таквите истражувања прво ги сослушува Министерството за образование и култура и веднаш реагира, па со време гледа дали промената се исплатела. Нормално, досега биле секогаш во право.

4. Финците не се плашат да експериментираат

Добрата работа во слушањето на истражувањата е во тоа што не се воздржувате да покажете заби. Во Финска учителите се охрабруваат да направат свои мини-лаборатории во кои можат да истражуваат заедно со своите ученици, на кои таквиот начин на учење им е далеку поинтересен од теоријата.

5. Времето за игра е светост

За разлика од САД каде времето за играње се повеќе се скратува, финскиот закон наложува дека детето после 45 минути час мора да има обврзувачки 15 минути одмор. Подоцна студиите покажале дека децата кои имаат 15 минути одмор после секој час, имале далеку подобри резултати во училиштата од децата кои ја немаат оваа привилегија.

6. Што е тоа домашна задача?

Благодарејќи на заемната доверба меѓу училиштата, учителите и родителите, децата добиваат многу малку задачи кои треба да ги направат дома. Родителите и училиштата претпоставуваат дека учителите целосно ја завршиле со предавање лекцијата и заеднички сметаат дека додатното ангажирање е непотребно. Времето дома е наменето за семејството каде единствените лекции кои треба да се учат се оние животните.

7. Предучилишно образование

Скоро 97 отсто од децата до седум години имаат предучилишно образование. Децата веќе се подготвуваат за училиште и завршување на задачите. Во Америка пак, од родителите се очекува да платата за раното образование, со што поставуваат нееднаквости поради кои детето би можело да има проблеми подоцна.

8. Факултетот е бесплатен

За разлика од американските студенти издвојуваат илјадници долари за колец, Финците не плаќаат ништо. За диплома за основни студии, мастер и докторски студии, образованието е финансирано од даночниот фонд на граѓаните и Владата.


Датум на објава: вторник, 09 јануари 2018 во 12:25
www.kanal5.com.mk
Обновено во: 13:20

коментари

остави коментар