Амеркантските трупи ќе бидат "значително помалубројни “ од оние на Северна Кореја ако во регионот избувне копнена војна, предупреди поранешниот заменик на американските сили во Кореја.

Генерал-потполковник Јан-Марк Џуас, кој беше на таа позиција од  2012 до 2014 година, рече дека заканата на режимот е "најопасната" со која се соочил по Студената војна.

Тој предупреди дека доколку започне воена  акција војниците нема да може може да ги пронајдат  своите бази при  напад од хемиско оружје . Забелешките, кои се содржани во писмото испратено  до конгресмени , а го објави  Newsweek, покренуваат прашања за одржливоста на воена опција при  решавање на кризата во регионот .

Северна Кореја има околу 1,2 милиони војници.

Џуас во писмото напиша дека : "28.500 американски вооружени сили во Јужна Кореја се многу помалубројни од силите на Северна Кореја, како и заедно со јужнокорејските сили кои ќе треба да го поднесат најголемиот товар во  борбите .Оваа закана е најопасна со која се соочив од крајот на Студената војна и е најголем проблем со кој се соочив во мојата 35-годишна кариера".

Писмото е  испратено до конгресмените Тед Лиу и Рубен Галего и сенаторот Тами Дакворт, кои се американски воени ветерани и изразија  загриженост поради  пристапот на претседателот  Трамп кон проблемот со  Северна Кореја.

Датум на објава: понеделник, 13 ноември 2017 во 20:58
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар