Централните власти му дадоа на Пуџдемон краен рок до понеделник да се изјасни дали објавил независност во двосмислениот говор пред Парламентот.

Во него, тој рече дека Каталонија потпишала декларација за независност, но предложи да се замрзне нејзината примена за неколку недели, за да се даде можност за посредување и дијалог со шпанската Влада.

Шпанската Влада се закани дека ќе активира мерки без преседан за одземање на самоуправата на Каталонија, ако таа продолжи со реализацијата на плановите за отцепување.

Во писмото со денешен датум екстремно левичарската каталонска партија Кандидатура за народно единство (ЦУП) вели дека Пуџдемон треба да го игнорира предупредувањето на шпанската Влада, да го поништи одложувањето и категорично да прогласи независна република.

Датум на објава: петок, 13 октомври 2017 во 12:50
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар