Во овој извештај се поздравуваат започнатите реформи во областа на правосудството, при што се укажува на потребата од инклузивност и транспарентност на овој процес.

Воедно, во извештајот се нагласува дека и покрај тоа што новите власти се должни да преземат одредени дејствија против оние судии кои ја злоупотребиле нивната положба, но не е препорачлив генералниот реизбор на судии од причина што однесувањето на судиите во никој случај не може да се смета како нешто универзално, а „чистката“ во судството би можела да биде политички злоупотребена.

Датум на објава: четврток, 12 октомври 2017 во 18:13
Михаела Димовска

коментари

остави коментар