На изложбата, под мото: „Пред и после бојата - слика многузборна“, беа претставени делата на 30 еминентни македонски сликари, како и на нивни колеги од Франција кои изминатите години имаат учествувано на ликовната колонија:  Глигор Чемерски, Милош Коџоман, Мирослав Масин, Ниче Василев, Петар Попчев, Ставре Димитров–Стадим, Доне Милјановски, Таки Павловски, Павле Кузмановски, Емил Шулајковски и Станко Ѓорѓиев.... и француските учесници Клод Д’ервен, Ми-ан Хо, Сузел Билод, Весна Бајалска, Жакелин Делакрос и Сајед Дарвиш кои присуствуваа на свеченото отворање на изложбата.

Меѓународната ликовна колонија „Вевчански видувања“ се одржува од 25 јуни до 10 јули во живописното Вевчани. Од основањето во 2010 година учествувале повеќе од 200 ликовни уметници од Македонија и од странство.

Сликите создадени на Колонијата во изминатите седум години беа претставени на поголем број изложби, меѓу кои и во Подгорица, Софија, Њујорк, Москва и низ  градови во Македонија. 

Датум на објава: четврток, 12 октомври 2017 во 10:25
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар