На повеќе штандови на плоштадот “Крушевска Република“, синоќа  охриѓани и бројните туристи уживаа во различните вкусови на   сирења и преработки од млеко,  произведени  на традиционален начин, но и ги дегустираа познатите домашни  македонски вина.
-Макеоднското сирење е познато  како многу убаво така да во белград го нема многу но сможе да се купи  негде, вели гостинка до Србија.
-Сум слушнал за македонско биено сирење овчо, и пробав Стоби вино и да супер е одлично е а многу возам па неможам да пијам, вели една гостин од Србија,
-Има етикета има производител сите податоци што треба да ги има еден производ ги има и ќе си прочиташ ке си видиш, вели еден туристи од Прилеп.
-Пробав од сирењето козјо, си купив две кила преубаво. Ѓомлезе купив сега го јадев многу сумзадоволна преубаво е , вели една гостинка од Скопје.
Сирењата  и вината  се прават според    старите  рецепти  на  нашите предци  автентични за ова поднебје.
-Имам биено сирење кашкавал, бело сирење овчо, урда, пресно сирење.0104 Мора да имаш повеќе произвди за да си успешен со еден производ неможеш да се пробиеш на пазарот,  вели Игор Поповски  производител на сирење од Битола.
-Да се прави вино прво треба љубов. Не е тешко ако се сака да се направи убо вино.02 58 Моментано имаме четири врсти на вино темјаника вино кое моментално е најбарано на макеоднскиот пазар и малку пошироко, потоа Вранец па стара сорта која беше во изумирање, вели Андон Душков  винар од Кавадарци.
-Дебар има околу 40 000 грла овци имаме и се гордееме дека имаме најдобро сирење. Во секој фестивал за сирење дебарското сирење е докажано дека е највалитетно, вели Амер Скендер производител на сирење од Дебар.
Квалитетните производи од млеко  и  богатите лозови насади  на македонските винарски визби и млекарници но и на индивидуалните производители на  Фестивалот на вино и сирење  ќе бидат презентирани и вечерва.

Датум на објава: сабота, 12 август 2017 во 19:39
Соња Рилковска
Обновено во: 19:42

коментари

остави коментар