- „Низини“ е најпознатото дело на Гимера и станува меѓународна сензација веднаш по својата театарска премиера, а преведена е на над 15 јазици. Освен што е многу изведувана во театрите во светот, трипати е адаптирана за опера, а е филмувана дури осум пати, од коишто еднаш и во режија на култната германска режисерка Лени Рифенштал (1954), соопшти „Македоника“ за  драмата „Низини“ која е прво дело на Гимера објавено на македонски јазик. Преводот е на Дарко Цветаноски.

Анжел Гимера и Хорхе (1845-1924) е најважниот писател на каталонската ренесанса, кога каталонскиот јазик повторно станал книжевен јазик. Тој дури 23 пати бил номиниран за Нобеловата награда за литература, но не ја добил од политички причини поради притисоците од шпанската влада.

Автор е на голем број светски познати драми напишани на каталонски јазик, кои се преведени на повеќе јазици и изведувани низ многу земји во светот. Најпознати од нив се „Низини“, „Марија Роса“ и „Ќерката на морето“. /МИА

Датум на објава: понеделник, 07 август 2017 во 11:02
www.kanal5.com.mk
Обновено во: 11:04

коментари

остави коментар