Се работи за обичај кој с еодржува четири пати во годината. Младите девојки се облекуваат најубаво што можат и одат „на бендисување“. Ако момче бендиса некоја девојка бара дозвола од своите родители дали би ја прифатиле, а потоа тие договараат со родителите на двеојката колкава цена би платиле.

Во документарниот филм на оваа тема, на Милен Ларсон и Алис Стајн, стои дека цената се движи околу 300 - 350 долари, но може да биде и многу повисока.

Во последно време има исклучоци од оваа традиција, но таа е воглавно задржана.

Повеќе прочитајте тука.
Датум на објава: вторник, 11 април 2017 во 20:21
www.kanal5.com.mk
Обновено во: 20:38

коментари

остави коментар